Co znamená národní značka kvality KLASA
Nakupujete běžně v obchodech potraviny a dbáte na kvalitu? Neorientujete se v označování jakostních a bezpečných potravin? Poradíme vám, jak z toho ven.
Nejznámější jsou patrně výrobky označené národní značkou s modročerveným logem KLASA. Tato oficiální značka je udělována ministrem zemědělství již patnáctým rokem. Logo bylo vymyšleno pro zákazníky, aby se mohli snázeji orientovat při nákupu kvalitních potravin. Logo najdete na obalech mimořádně kvalitních potravinářských a zemědělských výrobků.
Značka kvality je ministrem udělována výrobním potravinářským a zemědělským společnostem na dobu tří let. Značku KLASA obdrží skutečně jen ověřené a velmi kvalitní výrobky, jelikož povolení musí projít schvalovacím procesem a splňovat podmínky, které jsou stanoveny v „Pravidlech pro udělování národní značky KLASA“. Dozor nad schvalováním má Státní zemědělský intervenční fond a Odborná rada, vše je schvalováno ministrem zemědělství České republiky.
Výrobci, kteří žádají o národní značku kvality, musejí doložit fotodokumentaci výrobku, jaký je používán obal výrobku, dokládají certifikáty jakosti, technickou dokumentaci výrobku, která musí být doložena protokolem od akreditované laboratoře a podnikají další administrativní kroky. Důležitým faktorem pro mnohé z nás, spotřebitelů, je údaj o zemi, kde byl výrobek vyroben anebo původ surovin. I toto označení na svých produktech musejí splňovat výrobní společnosti, které žádají o „KLASU“.
Pokud je Certifikát KLASA přiznán, producent se zavazuje k pravidelnému dodávání oceněného výrobku do obchodů s tím, že nejpozději do půl roku od získání ceny označí obal výrobku logem národní značky KLASA.
Dnes můžete značku KLASA najít např. na 500 g baleném Bílém jogurtu z Valašska – výrobce Mlékárna Valašské Meziříčí, Rybí salát v majonéze „Varmuža“, Choceňské tradiční Mazánkové z Choceňské mlékárny a mnohé další.
Spoustu aktuálních informací včetně soutěží najdete na webu „eklasa“.