Kde se vzal, tu se vzal, byl tu Hamburger
Prokládaný plátek grilovaného, mletého, hovězího masa, vloženého mezi podélně rozkrojenou housku bulku, ať už rozpečenou, nebo jednoduše studenou, je ta nejznámější varianta klasického Hamburgeru. Bývá však také upravován rozličnými způsoby, v nejrůznějších variacích a kombinacích přidávaných surovin.
Určitě každý z nás zná Hamburger, který je proložený plátkem z rajčete, nebo plátkem z okurky, velikým lupenem z ledového salátu a k tomu vydatně přidané hořčice, kečupu, či majonézy. Může být také podávaný s pokrájenou cibulí, nebo cibulí ukrojenou v plátku, pořádnou vrstvou krájeného syrového bílého zelí, ale také mrkví, plátkem nakládané okurky a plátkem toustového sýra (ve variantě „Cheesburger“)
Sama jsem milovnicí tohoto druhu rychlého občerstvení, ačkoli podle odborníků velice kalorického. Ochutnala jsem Hamburger v každém stánku rychlého občerstvení a v každém bistru. Vždy jsem si vice či méně pochutnala, avšak v jednom případě mne zarazila úprava bulky, která byla rozpečena a „rozplácnuta“ v rozpékači na kebabovou placku.
A odkud se vlastně Hamburger vzal a s ním i jeho německé jméno? Původ od jména Hamburk není až tak zcela objasněn. Možná souvisí s německými přistěhovalci, kteří kdysi odplouvali do Nového světa Ameriky za štěstím právě z tohoto přístavu.
O vzniku Hamburgeru a jeho specifické úpravy se stále polemizuje, žádné z vysvětleních a příběhů o jeho vzniku není potvrzeno, ani vyvráceno. Jeden z příběhů se traduje z roku 1885, kdy patnáctiletý chlapec jménem Nagreem Seymour na trhu prodával masové koule ze svého vozíku.
Když viděl, že se obchod příliš nedaří, uvědomil si, že je velice obtížné pohybovat se po tržišti s koulí v ruce. Dostal nápad tedy masové koule rozplácnout na placku a vložit mezi dva chlebové plátky. Tím usnadnil konzumaci pokrmu.