Makadamové ořechy jsou lahodné a velmi zdravé
Obsahují více tuku – někdy se jim také říká „máslové oříšky“, jsou totiž poměrně malé a chuť másla zvýrazňuje obsah tuku, který je vyšší, než u jiných druhů ořechů. Jsou tedy kaloričtější (v jedné hrsti cca 50 g přibližně 1500 kJ), ale to neznamená, že musíte panikařit kvůli nezdravému tuku. Ten je naopak pro tělo přínosem, jsou to nenasycené mastné kyseliny, mnohem zdravější, než např. tučný vepřový bůček.
Tuk a další složky důkladně vyživují naše buňky – makadamové ořechy https://www.nakliceno.cz/makadamove-orechy/ jsou velice výživné, nejen kalorické. Výživa spočívá v optimálním množství látek, které podporují obnovu buněk, zpomalují stárnutí a zároveň dodávají energii. Prospívají svalové hmotě včetně hladké svaloviny vnitřních orgánů, mají význam pro posílení nervové soustavy a činnosti mozku, zlepšují stav pokožky, zubů, nehtů a vlasů a svými antioxidačními vlastnostmi brání oxidativnímu stresu.
Nahraďte jimi nezdravé tuky a prázdné kalorie – všechny druhy oříšků jsou vhodné pro zlepšení kvality života, na rozdíl od potravin sice rovněž kalorických, ale oproštěných od mnoha vitamínů a minerálů. Je až s podivem, kolik lidí si stále dopřává k snídani či k svačině kupříkladu koblihy – jsou samozřejmě chutné, ale smažené na (většinou) nezdravém tuku s převahou omega-6 mastných kyselin, těsto je zhotovené z bílé pšeničné mouky, doslazené bílým cukrem. Kobliha vás energeticky na chvíli „nakopne“, ale vzápětí vám „ukradne“ spoustu minerálů a stopových prvků a tím vám naopak ublíží, než aby prospěla.
Dopřejte si ty bez skořápky – makadamové ořechy mají nejtvrdší skořápku na světě, přesvědčili byste se o tom doma, kdy vynaložíte spoustu námahy na jejich rozlousknutí. Někdy nezabírá ani běžný louskáček, musíte použít kladivo, a to pak nemusí dopadnout dobře. Nařezávat je pilkou ve svěráku možné je, ale spotřebujete mnohem víc energie, než těmi ořechy doplníte. V prodeji jsou naštěstí i oříšky bez skořápky.